Nasi partnerzy

"O JEDZENIU"

DSC03663 1 cr light small„(…) Masz przed sobą nie tylko pasjonującą opowieść i piękny atlas, ale także swoisty przewodnik. Znajdziesz tu trasę prowadzącą w głąb Krainy Smaku, w jej najbardziej dzikie i naturalne rejony. (...)” – to fragment wstępu, którym Tomasz Piątek, znany polski pisarz i dziennikarz, opatrzył nowatorską książkę Krzysztofa Lechowskiego „O Jedzeniu. Szlakiem polskiej prowincji”.

 

„O Jedzeniu” jak pisze sam autor, to książka – podróż. Podróż, dzięki której wnikliwy czytelnik będzie mógł przebyć swoisty szlak kulinarny. Zetknie się na nim z miejscami, gdzie dziczyzna prosto z polowania podawana jest razem ze świeżo zebranymi grzybami, żurawinami i ziołami a także odrobiną szlachetnej nalewki na leśnych owocach. To zarazem spotkanie z ludźmi, którzy pieczołowicie pielęgnują tradycje kulinarne swojego regionu.


Autor, Krzysztof Lechowski jest znawcą kuchni myśliwskiej, założycielem firmy PROVINCJA, twórcą i organizatorem projektu Kulinarnego „Oswajamy Dziczyznę”, promującego zastosowanie dziczyzny i innych darów lasu we współczesnej kuchni.


Zapraszamy do lektury!

 

reklama2

WYDARZENIA na Piastowskim Szlaku Kulinarnym

  • HUBERTUS SPALSKI odbywający się corocznie w Spale, nawiązuje do tradycji zainaugurowanej w 1930 r. przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego.

    więcej

  • OSWAJAMY DZICZYZNĘ
    to marka promująca dziczyznę jako mięso niezwykle zdrowe a zarazem wykwintne i atrakcyjne dla współczesnej kuchni.

    więcej

  • FESTYN ŚWIĘTEGO KRZYSZTOFA
    odbywa się w Tomaszówku na szlaku do Rezerwatu Żubrów.

    więcej

  • Książka Krzysztofa Lechowskiego "O Jedzeniu. Szlakiem polskiej prowincji."

    więcej

WYDARZENIA regionalne

  • 31 VIII 2012

    KONFERENCJA:

    Dolina Pilicy - marka regionu

    więcej

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać od nas na bieżąco informacje, dotyczące nowości na stronach firmy PROVINCJA a także wydarzeń na Piastowskim Szlaku Kulinarnym...